Opened 5 years ago

Closed 5 years ago

#12133 closed Bug Report - General (Upstream Bug)

EPG information missing on the two finnish DVB-T2 channels sent by YLE

Reported by: tomimo@… Owned by: Karl Egly
Priority: minor Milestone: unknown
Component: MythTV - EIT Version: Master Head
Severity: medium Keywords:
Cc: Ticket locked: no

Description

The channels "Yle TV1 HD" and "Yle TV2 HD", broadcasted by the biggest operator in Finland are missing all the EPG information. By default I only see something like this every once in a while:

2014-05-02 20:57:18.861389 I [24373/22469] SignalMonitor? recorders/dvbsignalmonitor.cpp:301 (UpdateValues?) - DVBSigMon[15](/dev/dvb/adapter2/frontend0): UpdateValues? -- Signal Locked 2014-05-02 20:57:19.829952 E [24373/22408] DVBRead recorders/dtvsignalmonitor.cpp:322 (HandlePAT) - DTVSigMon[11](/dev/dvb/adapter2/frontend0): Program #161 not found in PAT! Program Association Section

PSIP tableID(0x0) length(29) extension(0x4001)

version(12) current(1) section(0) last_section(0) tsid(16385) programCount(5)

program number 0 has PID 0x0010 program number 1089 has PID 0x00e7 program number 1501 has PID 0x00d2 program number 1502 has PID 0x00d4 program number 1603 has PID 0x00d7

2014-05-02 20:57:19.859816 E [24373/22408] DVBRead recorders/dtvsignalmonitor.cpp:360 (HandlePMT) - DTVSigMon[15](/dev/dvb/adapter2/frontend0): Wrong PMT; pmt->pn(1603) desired(1501) 2014-05-02 20:57:19.883823 E [24373/22408] DVBRead recorders/dtvsignalmonitor.cpp:360 (HandlePMT) - DTVSigMon[15](/dev/dvb/adapter2/frontend0): Wrong PMT; pmt->pn(1502) desired(1501) 2014-05-02 20:57:19.905724 E [24373/22408] DVBRead recorders/dtvsignalmonitor.cpp:360 (HandlePMT) - DTVSigMon[15](/dev/dvb/adapter2/frontend0): Wrong PMT; pmt->pn(1089) desired(1501) 2014-05-02 20:57:21.153761 I [24373/22408] DVBRead recorders/dtvsignalmonitor.cpp:517 (HandleSDT) - DTVSigMon[15](/dev/dvb/adapter2/frontend0)::SetSDT(): tsid = 16385 orig_net_id = 8438

It has happened a couple of times that after using a live tv mode, the EPG information retrieval suddenly works once or twice.

+--------+---------+--------+----------+------------+------------+------+----------+--------------+---------+-------------+----------+------------+--------+-------+----------+---------+---------------+---------------+---------+--------- | chanid | channum | freqid | sourceid | callsign | name | icon | finetune | videofilters | xmltvid | recpriority | contrast | brightness | colour | hue | tvformat | visible | outputfilters | useonairguide | mplexid | servicei +--------+---------+--------+----------+------------+------------+------+----------+--------------+---------+-------------+----------+------------+--------+-------+----------+---------+---------------+---------------+---------+--------- | 2031 | 31 | 35 | 2 | Yle TV1 HD | Yle TV1 HD | | 0 | | | 0 | 32768 | 32768 | 32768 | 32768 | | 1 | | 1 | 2 | 150 | 2032 | 32 | 35 | 2 | Yle TV2 HD | Yle TV2 HD | | 0 | | | 0 | 32768 | 32768 | 32768 | 32768 | | 1 | | 1 | 2 | 150 +--------+---------+--------+----------+------------+------------+------+----------+--------------+---------+-------------+----------+------------+--------+-------+----------+---------+---------------+---------------+---------+--------- 2 rows in set (0.00 sec)

mysql> select * from channelscan_channel where callsign='Yle TV1 HD' or callsign='Yle TV2 HD'; +-------------+--------+----------+-----------+------------+------------+--------------+----------+------------+--------------------+--------------------+------------------+--------+-----------------+--------+------+----------+--------- | transportid | scanid | mplex_id | source_id | channel_id | callsign | service_name | chan_num | service_id | atsc_major_channel | atsc_minor_channel | use_on_air_guide | hidden | hidden_in_guide | freqid | icon | tvformat | xmltvid +-------------+--------+----------+-----------+------------+------------+--------------+----------+------------+--------------------+--------------------+------------------+--------+-----------------+--------+------+----------+--------- | 218 | 53 | 2 | 2 | 0 | Yle TV2 HD | Yle TV2 HD | 32 | 1502 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 35 | | | | 218 | 53 | 2 | 2 | 0 | Yle TV1 HD | Yle TV1 HD | 31 | 1501 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 35 | | | | 200 | 49 | 0 | 2 | 0 | Yle TV2 HD | Yle TV2 HD | 32 | 1502 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 35 | | | | 200 | 49 | 0 | 2 | 0 | Yle TV1 HD | Yle TV1 HD | 31 | 1501 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 35 | | | | 199 | 49 | 0 | 2 | 0 | Yle TV2 HD | Yle TV2 HD | 32 | 1502 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 35 | | | | 199 | 49 | 0 | 2 | 0 | Yle TV1 HD | Yle TV1 HD | 31 | 1501 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 35 | | | | 224 | 54 | 2 | 2 | 0 | Yle TV1 HD | Yle TV1 HD | 31 | 1501 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 35 | | | | 224 | 54 | 2 | 2 | 0 | Yle TV2 HD | Yle TV2 HD | 32 | 1502 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 35 | | | +-------------+--------+----------+-----------+------------+------------+--------------+----------+------------+--------------------+--------------------+------------------+--------+-----------------+--------+------+----------+--------- (END)

Any ideas where to look for the problem ? I've done a complete channel rescan, but that doesn't change anything.

Change History (5)

comment:1 Changed 5 years ago by Karl Egly

Status: newinfoneeded_new

It sounds as if one of the channels on that transport got removed, but is still in your database. Please try to hide or delete the channel with the service_id 161. It appears as if the channel scanner tries to tune to that channel to collect the EIT of that transport and fails. MythTV will passively collect updates to the EPG when you manually tune (by starting to watch the channel) to a different channel on that transport.

comment:2 Changed 5 years ago by tomimo@…

I cleared all the channels and rescanned them again without any change. The EIT scanner doesn't even mention these two channels at all and for some reason, the live-tv doesn't work for me anymore, the only thing I get with the latest GIT revisions is the error "Error opening switch programme buffer" if I try to tune to an HD channel ---> I'm currently unable to see if the passive scanning still works the same way as before. I'm currently running mythbackend with the loglevels "-v general,media,eit,channel,chanscan,record" so I should really see the EIT scanner to at least try to access these two HD channels.

I'll try some different EIT scanner settings in order to see why these HD channels are not scanned currently at all.

comment:3 Changed 5 years ago by paulh

Status: infoneeded_newnew

comment:4 Changed 5 years ago by tomimo@…

It seems that the problem has disappeared for an unknown reason. Currently the latest GIT master works just fine with these previously problematic channels. I wouldn't be surprised if the broadcaster has changed something, as I don't see any changes in mythtv that could have fixed this problem.

comment:5 Changed 5 years ago by paulh

Resolution: Upstream Bug
Status: newclosed

Reported to no longer be a problem, likely bad data coming from the broadcaster that has now been fixed.

Note: See TracTickets for help on using tickets.